Dobrovoljno vatrogastvo

 

Dobrovoljne vatrogasne postrojbe obavljaju vatrogasnu djelatnost načelno na onom području za koje su osnovane, a obvezne su sudjelovati i u vatrogasnim intervencijama izvan svog područja djelovanja, ukoliko se pokaže potreba.

Krajem 1995. godine postojale su  ukupno 1963 dobrovoljne vatrogasne postrojbe (1783 područne i 180 u gospodarstvu) s ukupno 64.182 člana.

Udruge dobrovoljnih vatrogasaca u gradovima i općinama moraju imati najmanje po 20 dobrovoljnih vatrogasaca, a ostale dobrovoljne udruge najmanje 10 dobrovoljnih vatrogasaca, uz svu opremu i sredstva.

Udruge dobrovoljnih vatrogasaca i dobrovoljne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu mogu se udruživati u vatrogasne zajednice na razini općine, županije i Republike Hrvatske. Predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice postao je dr. Franjo Gregurić.

U sklopu dobrovoljnih vatrogasnih udruga djeluje i vatrogasna mladež. Tisuće mladih uključeno je u programe temeljne vatrogasne izobrazbe i neki od njih svakako će imati prilike da sve što su naučili primijene i u praksi, bilo kao pripadnici neke od vatrogasnih postrojbi ili kao djelatnici na drugim područjima života i rada.

Dan vatrogasaca je 4. svibnja, Dan Sv. Florijana. Prema legendi, Florijan je bio rimski vojnik koji je pripadao vatrogasnoj legiji. Zbog toga što je uzeo kršćansku vjeru biva ubijen, a nekoliko stoljeća potom proglašen je svecem.

 

Povratak na glavnu stranicu